CitroŽn Chenilles deden ook dienst in winters Noorwegen!

Vorig jaar tijdens een winterse skitocht in Noorwegen in een hut beland, daar trof ik een oud vergeeld jaarboek aan van de Stavanger Turistforening uit 1924.
Al bladerend in dat boek viel mijn oog op een artikel over..... auto's in de winter. Het is een prachtig tijdsbeeld betreffende de problemen met de wegen etc, bovendien komen de CitroŽn rupsvoertuigen uitgebreid aan bod!!
Een kopieer-apparaat was uiteraard niet aanwezig, het artikel dus ter plekke maar vertaald. Weer thuis een mail gestuurd naar de Stavanger Turistenvereniging met de vraag of zij dat boek in hun archief hadden en of ze de plaatjes konden kopieren en opsturen. Blij verrast toen ik onlangs een enveloppe uit Noorwegen op de deurmat vond en het artikel eindelijk kon afmaken, hier het resultaat:
Ernst Berends


"Automobiler om vintern"
door A. RÝrholt, secretaris Koninklijke Noorse Automobielclub (KNAF)

Het gebruik van de auto als vervoermiddel wordt steeds meer gebruikelijk, ook in Noorwegen heeft de auto stadig aan terrein gewonnen! De grote vraag is of dat ook voor de winter geldt. Tot op heden worden de meeste auto's alleen 's zomers gebruikt of in ieder geval zolang er nog geen grote sneeuwmassa's op de wegen liggen. Dat is ongetwijfeld de grote reden dat het autogebruik bij ons nog niet zo'n grote vlucht genomen heeft. Op het platteland worden nu ook steeds meer auto's aangeschaft, ťťn auto vervangt immers meerdere paarden. Maar als die auto niet gedurende het gehele jaar gebruikt kan worden moet men wel paarden blijven houden voor wintergebruik! Dit verhindert zeker de overschakeling naar auto-transport. Ook voor het toerisme is deze vraag van groot belang, zeker vanwege de diverse bergpassen op de auto-routes is het een groot nadeel dat het seizoen maar zo kort is. De vraag: "hoe komen we verder met de auto, ook in de winter" is van groot belang en er zijn al velen bezig geweest om dit probleem op te lossen op diverse manieren. De KNAF wilde vorig jaar winterproeven gaan doen met auto's maar de proeven werden afgelast vanwege de extreem slechte weersomstandigheden, daarom is er van een interessante vergelijking tussen de diverse systemen nog niets gekomen.

Het simpelste systeem heeft de voorkeur, maar de bedrijfszekerheid speelt ook een grote rol. Gewone auto's zouden voorzien moeten worden van apparaten of systemen waardoor ze ook in de sneeuw vooruit kunnen komen. Auto's zijn nu eenmaal gebonden aan wegen, als men 's winters nu dezelfde wegen zou kunnen gebruiken als waar men 's zomers op rijdt zou dat een goede oplossing zijn van het vraagstuk.

Om 's winters vooruit te komen moet de banden voldoende groot draagvlak hebben, zodat de auto niet wegzakt in de sneeuw en de aandrijving te zwaar wordt. Verder moet het uitgerust worden met een dusdanige aandrijving dat de wielen goed contact blijven houden met de ondergrond. Alle auto's hebben nu wel sneeuwkettingen aan boord die redelijk voldoen, maar in hoge sneeuw kom je daar niet ver mee.