Bij Autoservice Raalte BV hangt in de showroom zo'n oud emaille Service CitroŽn bord, Traction platen aan de muur en in de vitrinekast oude modellen. "Patron" Martin van Harsselaar is al jaren lid van afdeling Gelre, heeft een DS en een op verdere restauratie wachtende Commerciale. Het CitroŽn hart zit hier dus duidelijk op de goede plaats! Onlangs toonde een klant met een "rijk" CitroŽnverleden hem een unieke foto met daarop maar liefst 8 Tractions en daarbij hoort het volgende verhaal :'n Greep uit de belevenissen met de
en de
in de vijftiger jaren!

 In 't autopark van 1957 was een "Traction-Avant ", de zogenaamde "normale' heel normaaI, maar . . . ..8 stuks strak in 't gelid. . . dus toch maar even een plaat schieten dachten we toen op de parkeerplaats achter de toenmalige Cinetone-Studio's, Duivendrechtsekade te Mokum.

Klik op de foto voor een grotere afbeelding
teksten op de auto's
Bij aankoop
van 6, 1 kadoo
Spotprijs fl 425,- Voor een lief
hebber. Klein
defect f 335,-
Te Koop
Ī f 1200
Olieverbruik
waarneembaar.
Spotpreis:
f 300,-
Te koop
f 400. Achter
ruit defect
Te Koop
f 475
Rammelt iets

 Blijkbaar was er niks mis met die gedachte want de Heer v. Harsselaar, Citroënagent te Raalte reageerde met een: "Uniek, wat is dit?" Tja, dagelijks de pendeltour Haarlem-Amsterdam met de "Maarse en Kroon" bus of een Mobylette, nou, da's ook niet alles, vandaar! Punt een betekende dit 'vandaar' 14 harde lessen van een oud militair (voetschoppen, stuurrukken) maar toch, verrassend 't halen van rijbewijs BE (en dat voor maar fl. 148.- all-in, kom daar nu es om) en punt twee de ontvangst van de kontaktsleutels van de UG-70-07 (2e van rechts )uit handen van een Citroënmonteur in Amsterdam-Zuid na 't uittellen van 9 flappen van fl. 100.- in diezelfde handen. Niet te geloven, grootautobezitter, van 'n echte automobiel, een Citroën "Traction-Avant" van 1949.
Uiteraard. . . .. wat anders. . . . . .je hoort 't ze zeggen, de echte Citroënliefhebbers, de Citrofielen, zo U wilt! In 't jargon van die tijd was 't dan: "Zo, . . . .ook 'n normaal?
Echter, zo U weet was autobezit in 1957 nog niet zo normaal want in 'n bijna kilometers lange straat werden wij pas de derde "mobiele familie", maar goed, waarom een Citroën, waren er geen andere merken?
Tja, ook dagelijks een collegiale dosis "PLUSSEN "van 't "MERK", zoals... .. voorwielaandrijving... ..ligt als een huis op de weg... ..oersterke machine, niet kapot te krijgen, oja(saiIlant detail, was 't een zgn. 'oliebootje' geen pijn...gewoon 'n kannetje olie in de kofferbak, blijft ie lopen!) en dan... .. z'n ruimte... .. (in de 'normaaI' kon je gewoon 'n partijtje voetballen, alleen de goalpalen wat dichter op elkaar, nou ja... ) dus vandaar!
U begrijpt, je kon er niet omheen, maar achteraf wat een kwaliteit die UG- 70-07! Bijna 30.000 km. zonder ernstige gebreken en dat voor maar fl. 900.- en na 2 jaar weer van de hand doen voor fl. 675.-, kijk meneer Sonneberg, dat is ook niet te geloven... .maar 't was wel zo! Trouwens, met de PG-77-53 (geheel links op de foto) overigens, een zogenaamd 'oliebootje', prijs fl. 400.- reed ik nog eens 9 maanden kostenvrij en leverde hem toen "plus oliekannetje" bij een marinier weer af voor dezelfde prijs, ja, zo ging dat toen! Blijkbaar had 't "MERK" toen ook al een goede reputatie!
In "Klassieke Auto's" van A tot Z (1997) las ik dat Citroën met z'n "Traction-Avant" qua technologie en kwalitatief een "baken" in de geschiedenis van de automobiel is en wie zal dat ontkennen? Maar toch, je ontmoet nog wel n 's een sjagrijn (zo eentje die 't altijd dun uit de broek loopt) met zoiets van. . . ..zeker, zeker, de plussen waren er wel, maar ook de "minnen"!
Tja, kijken we met 'n "zuinig" of met 'n "open oog".
Neem nu die filmstudio-coIlega-duizendpoot met z'n tips voor de aanschaf van de UG- 70-07 bv. zoals. . . ..flink bochten draaien. . . ..hoor je "krakende" kruiskoppelingen dan geheid nieuwe erin, . . . .of kijk of de slinger aanwezig is, want 't relais van de startmotor blijft wel es hangen en als ie na 'n paar harde tikken niet losschiet kun je 'm altijd nog aanslingeren (aIleen oppassen voor de "terugslag!")
Wat zegt U... .."minnen", welnee, wat 'n automobiel, met z'n knipschakelaartje voor de (niet altijd horizontaal uitstaande) richtingaanwijzers. . . ..nou en.. . . ? Of wat dacht U van z'n op het dashboard gemonteerde wissermotortje en z'n "lepel in de pot" roerende versnellingskruk in 't dashboard, z'n "coole" verstelbare voorruit en z'n "optrekbare"radiatorhoes voor de gunstige 80/85 0C bedrijfstemperatuur van de motor etc, etc, en was dat alles ook niet "reparatievriendelijk"?
Over die motor gesproken... .., moetje es luisteren zei de man met z'n hoofd onder de motorkap van de UG- 70-07 toen we ergens in de buurt van Oisterwijk op weg naar Duitsland met 'n kokende radiateur stonden. . . ..hoezo, vroeg ik. . . .."naar die motor". . . .. zei hij. . . .."als 'n naaimachine". . . ..en dat na al die kilometers op de teIler! Aardige man overigens, die ANWB-wegenwacht met zijspan, weet je wat, zei hij, zorg dat je morgenochtend om 8 uur bij de radiateurenfabriek in Tilburg bent en zeg maar dat "Francois" je gestuurd heeft, word je meteen geholpen! Prompt mochten we 'n totale radiateurrevisie meemaken en dat tegen 'n vergoeding van slechts fl.36.- omdat wij weer dankzij de info van m'n coIlega-duizendpoot zelf de radiateur gede- en gemonteerd hadden! Vraag ik U, was autorijden toen niet 'n echt avontuur? Tussen haakjes.......reed een Citroën toen ook al niet als een Citroën?
Wat zegt U? Wat denkt U wel. . . ..of ik Citroën rij? Hoe kunt U 't vragen, is een BX '92 goed genoeg?
Auteur:   J.C. Stekelenburg    Zwolle