advertisement from hosting siteLedverlichting in Uw traction. Misschien griezelt U van die moderne technieken in Uw antieke auto. Maar u rijdt toch ook niet meer met carbidverlichting. De LED techniek is de laatste jaren sterk verbeterd. Diverse auto's hebben tegenwoordig ledverlichting toegepast in de achterlichtunits. Een groot duits automerk heeft onlangs een type op de markt gebracht met ledverlichting in de koplampen. De huidige ledjes geven veel meer licht dan een aantal jaren geleden.

Zelf experimenteer ik met leds voor mijn 6 Volt TA. In dit geval voor de richtingaanwijzers. Daar er geen kant en klare 6 volt ledlampjes te vinden waren heb ik ze zelf gemaakt. De zelfde afmetingen als een 6V bolletje zodat ze zonder meer over gezet kunnen worden. Alleen de Scintex clignoteur zal nu anders werken. De leds vragen veel minder stroom dus gaat de knipperfrekwentie veranderen. Dit kan opgelost worden door een extra shuntweerstand te plaatsen zodat de stroom groter wordt. Voor degenen die een 12V installatie hebben bestaan er 12V buisjes en bolletjes met leds.

Zie o.a. bij CONRAD bestelnr:150468-12
bij "led lamp voor auto".
Lijkt mij een goede vervanging voor de kentekenplaatverlichting bij een koffertje.

Ook een derde remlicht met LEDS is mogelijk. De ombouw van het 12V Halfords 28 leds remlicht naar 6V is vrij eenvoudig.
Klik hier voor het ombouwschema.

Een tweetal artikelen over ledverlichting voor de traction zijn de vinden op de site van :
Jeroen Berntsen en een artikel van Karel Beukema toe Water op de site van TAN ADAM

Mijn experiment met het achterlicht:
6 high flux leds HR330 63 cent/stuk (conrad). Zie resultaat:


Hier een set gemaakt voor een vriend. Schrap wel de reflecterende laag weg in je remlicht. Alleen dat oplichtende puntje is volstrekt onvoldoende.

Frank Berends
.