advertisement from hosting site


De beste stuurlui stonden…… in Parijs !

Wist u dat er in elke Traction een Quillery stuurwiel zit, ook de "standaard" stuurwielen kwamen uit deze Parijse fabriek! Even bukken, het staat aan de onderkant op een spaak, compleet met productie-datum!

We kennen allemaal de verhalen betreffende slecht nagemaakte onderdelen: rubbers die niet tegen benzine/remolie kunnen, homokineten die na 1500 km al kraken, dynamo-steunen die afbreken etc Veel leden prefereren originele onderdelen, maar die raken helaas eenmaal op. Liever naakt dan namaak was eens de tekst bij een bekende reclame voor zuiver scheerwol.

Op de website van GMT (Guilde Mondial des Tractionnistes)www.traction-avant.com staat een plaatje van een"nieuw" stuurwiel waarvan de spaak helemaal gebroken! Deze interessante site vermeldt dat men een soort kwaliteits-keurmerk (Qualiprod-label)wil invoeren voor goed nagemaakte onderdelen. Gaat dus wat verder dan de onlangs voorgestelde is Kennisbank. De nieuwe stuurwielen zullen dat label wel nooit krijgen.


Veel oude sturen vertonen scheuren waarover soms bij de APK opmerkingen gemaakt worden. Besef wel dat het "nieuwste" stuur in een Traction al bijna 50 jaar oud is, mag het dan? Bovendien wist men toen nog lang niet zoveel van kunststof als nu. Daarom is het des te erger dan de nieuw aangemaakte stuurwielen soms al na enige maanden scheuren! De nieuwe zijn wat lichter in gewicht en ook iets dunner dan de originele, te koop voor ca 85 Euro in zwart en grijs.



Tot 1952 hadden de Tractions zwarte driespaaks sturen (D = 425 mm) gemaakt van bakeliet, daarna (1952 - 1957) kwamen de zwart en grijze twee-spaaks sturen (D = 450 mm) vervaardigd uit een soort plastic. Bij veel auto-modellen van rond de 50-er jaren kwam er steeds meer plastic in het interieur (oa bij Peugeot 203)

Wist u trouwens dat het woord bakeliet (ook wel bakkeliet) is vernoemd naar de uitvinder ervan? Dat was de tot Amerikaan genaturaliseerde Belg Leo Hendrik Baekeland (1863-1944) Door de controle van de druk en temperatuur uitgeoefend op phenol en formaldehyde, kon hij in 1909 het materiaal bakeliet ontwikkelen. Hij wordt als grondlegger van de kunststoffen beschouwd.

Om de oorzaak van dit snelle scheuren nader te onderzoeken hebben we een oud en een nieuw stuurwiel (vermomd als patiënt) via een achterdeurtje een röntgen-afdeling binnen gesmokkeld!




Nu kun je eindelijk eens zien hoe het stalen frame onder de kunststof er uit ziet, het resultaat was verrassend. Duidelijk is te zien dat er bij de nieuwe veel dunner staal in de kern gebruikt is. Bij de oude zit er rondom de naaf een verstevigings-plaat die overgaat in de spaken. Bij de nieuwe ontbreekt deze plaat compleet!
Op de detailfoto is bovendien goed te zien dat het laswerk daar erg pover is uitgevoerd, meer slak dan las! Gevaarlijk bovendien, koop deze nieuwe stuurwielen dus svp niet!

Het is jammer dat de handelaren die onderdelen in grote aantallen laten aanmaken zo slecht op de kwaliteit letten. De lage lonen landen waar productie plaats vindt zoeken ze steeds verder weg, maar dat is geen excuus om rommel te leveren. Met iets meer inspanning, goede voorbeelden en betere controle zou er een veel beter product op de markt kunnen komen. Waarschijnlijk wil men daar ook nog wel iets meer voor betalen ook! Het zou inderdaad een taak van de TAN moeten worden om nieuw aangemaakte onderdelen goed te testen en de plussen en minnen in de TraXion te vermelden. Kennis en kunde van de leden kan hierbij goed gebruikt worden. Hopelijk blijven de slechte onderdelen dan onverkoopbaar bij de handelaren op de plank liggen en gaan ze misschien voor betere kwaliteit zorgen!

Ernst Berends